klasfoto

klasfoto

maandag 27 februari 2012

deze namiddag...

... vertelde Yannick het verhaal ‘Het land van de grote woordfabriek’. Gek hoor. In dat land moet je woorden kopen. Mooie woorden kosten veel geld. Als je een woord uitspreekt, ben je het kwijt. Het is daar heel stil! 
We filosofeerden over: ‘waar komen woorden vandaan?’. We kwamen er samen op uit dat er eerst gesproken taal was en daarna geschreven taal. We weten niet zeker hoe dat allemaal gegaan is maar denken dat er eerst gebarentaal bestond, daarna kwam de noodzaak om te spreken. Eerst in klanken en dan steeds meer verfijnd.
Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu? 
Dit lijkt een zin uit een vreemde taal. Maar het is Nederlands. Deze zin is één van de oudste Nederlandse zinnen die we kennen. Per twee lazen we een tekst met wat uitleg over de oorsprong van deze eerste zin. Morgen gaan we hier mee verder.
De eerste klassers maakten een boekje met Joke. Ze leerden het verschil tussen een zin, woord en letter. In het boekje staat een eerste recept: hoe maak ik zoutdeeg? Morgen maken de kinderen het zoutdeeg en met dat deeg de letters van hun naam. Donderdag kunnen die dan geschilderd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten