klasfoto

klasfoto

vrijdag 17 juni 2011

Donderdag 16 juni

Om half acht werd ik wakker van kinderstemmetjes. Iedereen had lekker geslapen! Na het ontbijt in de kampen maakte iedereen zich klaar voor de tocht van vandaag. De kinderen konden kiezen voor een lange of halflange tocht. De rugzakken werden gevuld met brood en beleg en de drinkflessen met water.
Ondertussen was het beginnen regenen! “Mogen wij in de tent?!” Lekker gezellig de regen horen tikken tegen het zeil! Gelukkig klaarde het snel op en konden we vertrekken. We zochten de weg op de kaart, liepen van de paden af, de heuvels in het bos op, zongen onze longen uit ons lijf, vertelden mopjes, namen sterktepillen (of waren het tictacjes?), zochten naar een bron, namen een hondje mee op sleeptouw, veranderden in oude vrouwtjes en meneertjes, zorgden voor elkaar, kropen met drie onder een regenjas, zochten wandelstokken… Wat een blij avontuur! Volhouden! Komaar, we zijn er bijna… en daar blonk één van onze kampen door te bomen! Joehoe, we zijn eeeeer! Geen tien minuten later begon het te regenen en dan te gieten, bliksemen en donderen! De grote wandeltochters waren nog onderweg. Gelukkig wandelden ze, een klein uurtje later, het terrein op. Nat tot op hun vel maar nog steeds in form en blij! Wat een dappere bende.
Een warme douche, droge kleren en een beetje rust was wel nodig! Ook de tenten werden eens uitgemest! Wat een troep. Alles wat in de voortent lag, was nat. We lieten alles drogen in de blokhut en probeerden droge kleren nog een beetje te redden.
We hadden ook nog een bosspel te goed. Hiervoor werden alle kinderen in groepjes verdeeld. We gingen op zoek naar twee boswezens waar we raadsels moesten oplossen. Daar konden we dan punten verdienen. De eerste keer liep het spel een beetje fout. Niet iedereen had het spel goed begrepen. We stuurden het samen wat bij en begonnen opnieuw. Wat een enthousiasme, deze keer! Leuk spel.
De waterspelletjes en het rustige avondspel bewaarden we voor op school. Tijd voor het avondeten: wraps! Die vielen heel erg in de smaak!
Na het eten installeerden we ons allemaal samen rond het vuur. We maakten het stil om even terug te gaan in de tijd en na te denken over wat voor ons het mooiste moment was op kamp. Iedereen verwoordde zijn moment en kreeg dit op een kaartje, samen met een aandenken. Nadien zochten we allemaal een klein bosvoorwerpje en gooiden we dit allemaal samen in het vuur. Het was al heel lang bedtijd, de derde leefgroepers gingen rustig slapen. Na een nachtzoen, was het heel snel stil! Laatste nachtje in de tent. Velen zijn wel blij zijn om terug naar huis te gaan en anderen zeiden dat het kamp toch twee weken zou moeten duren. Ik kon hen gerust stellen met het feit dat ze kunnen beginnen aftellen tot het zeekamp: nog maar drie maanden! :-)
De vierde leefgroepers bleven nog even aan het vuur. De vierde klassers kregen een woord waar ze moeten aan werken, iets wat ze nog niet helemaal bezitten… Zoiets als bijvoorbeeld doordacht, open, bewust... De vijfde klassers kregen een totem (een dier met eigenschappen die jij ook bezit) en de zesde klassers kregen hun voortotem: een adjectief dat heel goed bij jou past. Ook dit was een heel krachtig moment. De kinderen konden heel goed zien waarom ze dat woord, die eigenschap of dat dier toegewezen kregen. Een heel positief moment om het kamp af te sluiten!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten